T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
BALIKESİR / BANDIRMA - Bandırma Halk Eğitimi Merkezi

NEDEN BİLİNÇLİ ve GÜVENLİ İNTERNET?

Görünen yüzüyle internette bugün İletişim, bilgiye ulaşma, eğlence, bankacılık, alışveriş ve diğer pek çok şeyi yapabiliyoruz. Peki, internette başka neler var? Suçlar, suçlular, dolandırıcılar, istismarcılar, siber zorbalar, tacizciler, teşhirler... Teknoloji hızla gelişirken, sanal alemin görünmeyen, bu karanlık yüzünde olanlar da artarak devam ediyor.

İnternet Güvenli mi?

Gerekli tedbirler alınmadığı takdirde internet güvenli olduğunu söylemek doğru değildir! Hiç kimse internet ortamında %100 güvenlik garantisi veremez. İnternet kullanıcısı kendi üzerine düşen sorumlulukları yerine getirirse, interneti belli bir düzeyde güvenli hale getirebilir. Peki, nedir bu sorumluluklar:

  • Antivirüs ve firewall programı kullanmak, İşletim Sistemimizi güncel tutmak,
  • Neyi nerede aradığımıza dikkat etmek,
  • Kablosuz ağımızın şifresini paylaşmamak ve herkese açık şekilde bırakmamak, şifre güvenliğine dikkat etmek,
  • İnternet üzerinden alışveriş yapıyorsak sanal kredi kartı kullanmayı tercih etmek,
  • Şüpheli linkleri ve e-mailleri açmamak, tıklamamak, Phishing tuzağına düşmemek
  • Çok kişinin kullandığı bilgisayarda, bankacılık işlemlerini zorunlu olmadıkça yapmamak, İnternet Bankacılığı ve çevrimiçi alışverişte dikkatli olmak
  • Üyelik istenen sitelerde kişisel bilgilerin tamamını vermemek, Kimlik Hırsızlığı ve Dolandırıcılığa maruz kalmamak
  • Sosyal paylaşım sitelerinde kişisel gizlilik, mahremiyet ve paylaşım konularında ölçüler ve sınırlar belirlemek, Sosyal Ağ Güvenliğine dikkate etmek

İnternet Neden Güvenli Bir Yer Olmak Zorunda?

Çünkü sanal dünya aynı zamanda; çocuk istismarcılarının, uyuşturucu bataklığının, sözde sağlık ürünleri simsarlarının, sapkın inanışların, terör propagandalarının, müstehcenliğin ve gençlerimizi kötü yola sürükleyen fuhuş tehlikesinin yuvalandığı bir çukurdur ve tedbir alınmazsa bu tehlikeler bütün bir toplumu tehdit etmeye ve çoğalmaya devam edecektir.

Bu sebeple öncelikle çocukların ve gençlerin sonra da bütün bir toplumun internetten gelebilecek zararlı içerikleri filtreleyen, aynı zamanda ücretsiz de olan bir hizmet 2011 tarihinde başlatıldı: Güvenli İnternet Hizmeti.(http://www.guvenlinet.org.tr/) İnternette zararlı içeriklerle karşılaşmak istemeyen herkesin kullanabileceği önleyici bir hizmet. Bu da bir tedbirdir. Denemekte fayda var, ücretsiz olması ve istenildiğinde aktif istenildiğinde pasif yapılabilmesi de ayrıca bir avantaj. Bizden söylemesi...

 

Önce Çocuklarımız!

İnternet ve bilgisayar kullanım yaşı 3 yaşına kadar inmiş bulunuyor. Hatta artık ebeveynler bebeklerini susturmak için ellerine cep telefonu verebiliyorlar(!) Günümüzde bazı çocuklar teknoloji kullanımı noktasında anne-babasından çok daha iyi seviyede. Peki, bunu bir avantaj olarak mı görmeliyiz? Çocukların istismara daha açık ve savunmasız oldukları düşünüldüğünde aksine bu bir dezavantaj olmaktadır. Çocuk istismarı hem bir insanlık suçu hem de dünyada çok ağır cezası olan bir suçtur.

Peki, internette durum nedir?

2007 yılından bu yana hizmet veren Bilgi İhbar Merkezi'ne (https://www.ihbarweb.org.tr/) gelen suç ihbarlarına bakıldığında ikinci sırada çocukların cinsel istismarının olduğu görülmektedir. Bu durum internetin güvenli kullanımı noktasında sorumluluğumuzun ne kadar büyük olduğunun bir kanıtıdır.

Biz bugün çocuğumuzu koruyor olabiliriz fakat her türlü tehlikeye açık bir internet ortamında çocuğumuzun istismara uğramayacağının bir garantisi var mı?!

Bu yüzden önce çocuklarımızı düşünmek zorundayız. Çünkü istismar edilen her çocuk toplumun telafisi zor, en ağır yarasıdır.

Bu sebeple:

  • Gerçek hayatta çocuklarımızı nasıl koruyorsak, internetten gelebilecek tehlikelerden de aynı şekilde korumalıyız.
  • Çocuğumuzun internette kimlerle konuştuğundan, arkadaşlık kurduğundan haberdar olmalıyız.
  • Çocuklarımızı internetteki riskler ve tehlikeler noktasında bilgilendirmeliyiz.
  • Yeni medya, müstehcenlik ve cinsellik üzerinden reytingi, reklamı ve fazla tık alma sevdasını artık bırakmalı, bu noktada cinsellik algısı henüz oturmayan gençleri ve çocukları düşünmelidir.

 

 

 

 

 

 

 

İnternette Güvende Olmak ve Gizliliğinizi Korumak için hazırladığımız önerilere göz atmaya ne dersiniz?

paylasimlar silinmez PAYLAŞIMLAR SİLİNMEZ

Paylaşılan her şey İnternette bir iz bırakır. Bu sebeple paylaşımlarınıza dikkat etmeyi unutmayın.

farkina var FARKINDA OLUN

Bir fotoğraf ya da video paylaştığınızda yaşadığınız yeri, gittiğiniz okulu, gezdiğiniz yerleri öğrenmeleri mümkün. Özel bilgilerinizi paylaşmadan önce bir kez daha düşünün.

izin alın İZİN ALIN

Özellikle fotoğraf ve video paylaşırken arkadaşınızı etiketlemeden önce arkadaşınızdan izin almayı unutmayın.

kontrolü ele alın KONTROLÜ ELE ALIN

Oyunlarda ve sosyal medya hesaplarında gizlilik-güvenlik ayarlarını yapmayı unutmayın.

ne istediklerini bilin NE İSTEDİKLERİNİ BİLİN

Bir oyuna ya da ağ adresine girerken sizin hangi verilerinizin toplandığını bilin. Verilerinizin nasıl kullanılacağını öğrenin.

güvenli cihazlara sahip olun GÜVENLİ CİHAZLARA SAHİP OLUN

Cihazınızı güvenli tutun. Güçlü bir şifre cihazınız çalındığında bilgilerinizi güvende tutmaya yarayabilir.

kablosuz ağlar KABLOSUZ AĞLAR

Ücretsiz, herkesin bağlanabileceği ağlara bağlanırken dikkatli olun. (Böyle ağlara bağlanmamanız en iyisi)

gereksizse kapatın GEREKSİZSE KAPATIN

Kullanmadığınız durumlarda Wi-fi ve Bluetooth özelliklerini açık bırakmayın. Bazı mağazalar veya mekanlar sizi izleyebilirler.

e-posta içirisindeki bağlantılar E-POSTA İÇERİSİNDEKİ BAĞLANTILAR

Bir mailin, gönderinin, bağlantının kaynağına güvenmiyorsanız tıklamayın. Reklamların, ilgi çekici bağlantıların arkasında bilgilerinizi çalmak isteyen birileri olabilir.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 30.12.2022 - Güncelleme: 31.12.2022 00:20 - Görüntülenme: 252
Kaynak: https://www.guvenlinet.org.tr/
  Beğen | 4  kişi beğendi